Elsa Punset: educar les emocions, és una clau de llibertat per a les persones
![]() |
Ensenyem als nens a llegir, escriure o vestir-se, però què hi ha de les seves emocions ? Educar les emocions pot convertir-se en la clau de llibertat per a les persones, explica en una entrevista amb Efe, Elsa Punset, que ens presenta una col·lecció de contes per entrenar la intel·ligència emocional.
Punset defensa, en la col·lecció "Taller d'emocions" (Penguin Random House), que les emocions ens influeixen i moltes vegades ens governen, per la qual cosa aprendre a manejar ajuda a millorar les nostres relacions amb els altres, a superar l'estrès i fins i tot a tenir millor salut.
Amb els contes "Els Atrevits a la recerca del tresor" i "Els Atrevits donen el gran salt", l'experta ofereix alguns consells als pares i als professors sobre com entrenar els nens per entendre la por, la tristesa, l'amor o la autoestima.
PREGUNTA: A alguns adults, ens hauria anat millor si ens haguéssim entrenat per afrontar algunes emocions?
RESPOSTA: Per descomptat! Quina gran veritat. Durant segles, com no disposàvem de la tecnologia per mesurar-les, no érem conscients de la importància de les emocions: l'afecten tot, des de la nostra salut física fins al nostre quocient intel·lectual, la nostra forma de relacionar-nos amb els altres, com prenem decisions o la nostra creativitat.
No hem ajudat a les persones a educar-les, a comprendre ia transformar-les. El resultat? Molts problemes de salut mental, molts d'ells d'origen emocional, i moltes emocions incompreses i reprimides que ens danyen en cos i ment. Però això té fàcil solució: ajudar les persones, des de la infància, a comprendre i gestionar les seves emocions. És una gran clau de llibertat que estem descobrint!
PREGUNTA: Com es poden educar? La seva proposta és a través d'aventures properes als nens.
RESPOSTA: Les emocions sempre es "eduquen", la diferència és que poden educar per si soles, per bé o per mal, o bé pots incidir conscientment en el capital emocional del nen, ajudant-lo a comprendre, transformar i regular les seves emocions.
Si no fem res per educar conscientment, les nostres emocions es consoliden en la infància com una reacció instintiva a l'entorn ia la família. Com diu Florestán -un personatge del conte-, la gavina guia d'emocions dels Atrevits, "hem d'aprendre a ser amos, i no esclaus, de les nostres emocions ?, perquè no hi ha un desafiament més gran que millorar-se a un mateix! "
PREGUNTA: Quina és l'edat més adequada per començar amb aquest aprenentatge o joc de les emocions?
RESPOSTA: Com més aviat ho fem de manera conscient, millor. De fet, des que naixem ja som sensibles a les emocions dels nostres pares i reaccionem a elles. En els primers anys de vida, als més petits els costa distingir entre ells mateixos i les seves emocions i per això actuen de forma tan emocional. No saben encara gestionar-les.
Els pares ensenyem instintivament als nostres fills petits a comprendre i anomenar-ne emocions, diem als nens petits per exemple, "Tens son, oi? Et vaig a bressolar així, poc a poc, i et vas a relaxar ia dormir". A poc a poc, si els pares els ajuden, els nens aprenen a posar nom a les seves emocions ia autoregular-les, és a dir, calmar-les pel seu compte, sense tanta ajuda dels pares.
PREGUNTA: Com poden els pares treballar la por amb els seus fills?
RESPOSTA: La por és una emoció primària molt poderosa, que actua com un senyal d'alarma que ens fa fugir o agredir. Un dels recursos dels Atrevits per fer front a la por és fer un "pla antimiedo", per tenir a mà recursos pràctics per calmar la por o ajudar a posar nom per calmar el cervell emocional.
PREGUNTA: ¿Y la autoestima? P: I l'autoestima?
RESPOSTA: ¿Fins a quin punt els nostres fills se senten estimats i competents? Aquests són dos pilars de la seva autoestima. Permetre per exemple que el nen pugui oferir el millor de les seves habilitats a casa i ensenyar-li a ser el seu millor amic i comparar-menys amb els altres.
PREGUNTA: ¿L'amor?
RESPOSTA: Ensenyar al nen que la vida és una elecció constant entre l'amor (l'obertura als altres ia la vida) i la por (la necessitat de protegir-se un perill real o imaginari.) Facilitar-un entorn social on rep afecte, ja que això dispara la capacitat humana per superar obstacles.
PREGUNTA: ¿La tristeza? P: ¿La tristesa?
RESPOSTA: La tristesa és una reacció normal a les pèrdues ia les decepcions. Podem ajudar a un nen a enfrontar-se a aquesta emoció "normalizándola", simplement escoltant-lo, sense culpabilitzar-per sentir-se trist, donant-li recursos per comprendre i acceptar aquesta emoció, com animar-lo a seguir fent allò que li alegra o dibuixant i escrivint sobre la seva tristesa.
PREGUNTA: ¿La pau interior?
RESPOSTA: Podem ensenyar al nen que els seus estats emocionals són passatgers i que pot prendre distància d'ells, per exemple ensenyant-li a relaxar-se o meditar. La serenitat, com totes les altres emocions o estats emocionals, es pot entrenar i enfortir físicament al cervell.
PREGUNTA: ¿L'alegria?
RESPOSTA: Recordar a l'infant que tots tenim un cervell programat per sobreviure que tendeix a magnificar i recordar el negatiu, fins a cinc vegades més que el positiu. És important doncs ensenyar al nen a generar i potenciar els seus estats emocionals positius.
PREGUNTA: De la mateixa manera, podria aconsellar trucs d'orientació però per als professors?
RESPOSTA: Després dels pares, els estudis mostren que els professors poden tenir un impacte enorme en la vida dels nens. Els professors ensenyen i contagien emocions als nens en la mesura en què són models: els nens es fixen en com resolen conflictes, en si els mostren respecte i confiança o en si l'aula és segura en el físic i l'emocional.
PREGUNTA: Aquesta col·lecció entrena als nens, però indirectament també als pares.
RESPOSTA: Diu un conegut refrany que necessites un poble sencer per educar un infant. Els humans som una espècie profundament social i quan som nens aprenem imitant als adults que ens envolten. Per això, els estudis mostren que els nens que tenen pares i mares emocionalment intel·ligents tenen millor salut, millor rendiment acadèmic, millors relacions amb els altres i menys problemes de comportament. En resum: són més sans emocionalment i això incideix en tots els àmbits de la seva vida.
Per: Ana Rodrigo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada