Quaderm de Bítàcola

divendres, 25 de desembre del 2015

Activitat per treballar l'autoestima

Activitat per treballar l'autoestima en el grup classe. 

Imatge extreta de Shutterstock

Títol de l'activitat: La primera meravella del món. 

Edat: Entre 10-14 anys (pot ampliar la franja d'edat en funció de les característiques del grup class. 
Material: Una caixa petita a la que en el fons hi hagi un mirall.  Si no es disposa d'un mirall, es pot posar en el fons un paper que contingui la següent cita: La primera meravella del món ets tu. 
 Durada de l'activitat: 30 minuts. 

Distribució dels alumnes a l'aula: 
Durant el desenvolupament de l'activitat: Disposició normal per files. 
Després de l'activitat (opcional): Formant un cercle de cadires al centre de l'aula per reflexionar sobre a dinàmica. 
Desenvolupament de l'activitat sobre autoestima La primera meravella del món. 

Un dels aspectes més importants a l'hora de dur a terme amb èxit una activitat és la forma en què la presentem. ¿Què vol dir això? Doncs que des del primer moment cal crear unes expectatives prou grans com per captar l'interès i l'atenció dels alumnes, així com la seva participació. 

El docent entra a l'aula sostenint la caixa entre les seves mans i ensenyant-a tot el grup.  Per crear expectatives, et recomano que, mentre la ensenyes a tot el grup, no parlis. Per què? Doncs perquè tota l'atenció ha de localitzar en la caixa que sostens entre les teves mans. 

Un cop has captat l'atenció dels teus alumnes, és el moment d'explicar als teus alumnes en què consistirà l'activitat La primera meravella del món. Sobre això, pot resultar interessant fer un incís per comentar quins són algunes de les set meravelles arquitectòniques del món i per què es consideren tan especials. De fet, es poden citar, projectar a la pissarra digital, ensenyar algunes fotos dels grans monuments creats per l'home ... Sobre aquestes meravelles cal incidir en la seva bellesa, si excepcionalitat, en l'admiració que la gent els professa ... 

El docent s'encarrega a continuació d'informar als seus alumnes que estan punt de veure la que es considera la primera meravella del món. Si et fixes, en aquest moment estàs creant expectatives que augmenten l'interès i l'atenció, així com una millor probabilitat de participació. 

En aquest precís instant és quan s'inicia l'activitat que consisteix que cada alumne s'aixeca de la seva cadira i es dirigeix ​​al lloc on s'ha col·locat amb molta cura la caixa que conté la primera meravella del món.  L'alumne obre la caixa i observa la meravella. Cal incidir que cada alumne ha d'obrir la caixa molt poc a poc i amb molt de compte perquè després mirar amb deteniment l'interior de la mateixa. 

Després que l'alumne hagi vist el que conté la caixa en el seu interior, hi ha una norma que tots els alumnes han de respectar. De fet, es pot escriure a la pissarra perquè tots els alumnes la recordin després d'haver vist el contingut de la caixa: 

MANTINDRÉ EN  SECRET EL QUE HE VIST DINS DE LA CAIXA 

En el moment en el qual tots els alumnes del grup han obert i vist el contingut de la caixa es dóna per finalitzada la primera part de l'activitat. 
Després de l'activitat sobre autoestima La primera meravella del món. 

Per a aquesta segona part jo recomanaria que els alumnes es posessin formant un cercle al centre de l'aula per facilitar el debat i la reflexió sobre l'activitat. 

Ara és el moment per a la reflexió sobre el que ha vist cadascun dels teus alumnes en obrir la caixa.  Per a això et recomano que comencis la reflexió en grup amb una sèrie de preguntes en funció de l'edat i maduresa dels teus alumnes: 
Què hi havia a l'interior de la caixa? 
Què heu vist reflectit en el mirall de la caixa? 
Què us ha semblat el que la caixa us han ensenyat? 
Qui s'ha sorprès amb el que ha vist en obrir la caixa? 
A qui li ha agradat el que ha vist a l'interior de la caixa? 
Qui s'ha sentit decebut després de mirar la caixa i veure el que hi havia al seu interior? ¿Por qué? Per què? 
Què us esperàveu trobar a l'interior de la caixa? 

Aquestes primeres preguntes serveixen per trencar el gel i iniciar un debat obert i ordenat. Es tracta de verbalitzar allò que han vist, sentit i experimentat. 

Un cop s'ha respost a aquestes preguntes inicials, ve el moment important de la dinàmica. El docent ha de fer veure als seus alumnes que tots i cadascun dels seus alumnes són la primera meravella del món, és a dir, són una cosa única i especial, alguna cosa diferent i extraordinari. Què vol dir això?  Doncs que cada persona és una meravella en si mateixa 

La caixa contenia una meravella, és a dir, tots tenim o guardem una meravella en el nostre interior que ens pot fer especials. Si som capaços de donar a conèixer i compartir aquesta meravella amb el grup classe, el grup classe també es convertirà en una cosa única i excepcional, en alguna cosa que tots serem capaços de viure com una cosa increïble, igual que passa amb les set meravelles del món que tanta gent admira. 

El mirall es converteix en l'objecte que ens diu què som, que ens diu com som, com ens veiem, quina percepció tenim de nosaltres mateixos. El mirall és el reflex de la nostra autoestima i l'autoconcepte de cada un de nosaltres té de si mateix. 

Doncs bé, ara és el moment de pensar què fa únics a cadascun dels teus alumnes, què els converteix en una meravella, què els fa realment extraordinaris.  Però això ja és matèria per a una altra dinàmica ... 
Activitat d'autoestima La primera meravella del món. A manera de conclusió. 

Autoestima i autoconcepte. Per què no treballar-los a l'aula? Per què no reflexionar sobre la seva importància en un grup classe? A mi m'agrada insistir que hi ha una educació del fer, una educació curricular, però que aquesta educació del fer no té per què excloure l'educació de l'ésser, a l'educació de les emocions, de l'autoestima, l'autoconeixement. 

Aquesta dinàmica d'autoestima permetrà als teus alumnes reflexionar sobre ells mateixos, és a dir, reflexionar sobre el que veuen cada dia quan es lleven i es posen davant d'un mirall. Per què no ensenyar-los des l'autoestima que allò que veuen cada dia és extraordinari?  Si com jo creus que val la pena intentar-ho, et convido a que t'animis a dur a terme aquesta activitat que t'asseguro no deixarà indiferents als teus alumnes. 

Font de l'activitat sobre autoestima: Guia de mediació escolar: Programa comprensiu d'activitats de 6 a 16 anys , de Carme Boqué. 

divendres, 4 de desembre del 2015

Jugant a les Amagades

Expliquen que una vegada es van reunir en algun lloc de la terra tots els sentiments i qualitats dels éssers humans. 

Quan el Avorriment havia badallat per tercera vegada,  la Bogeria com sempre tan boja és proposar: anem a jugar a fet i amagar!  La Intriga va aixecar la cella intrigada i la Curiositat sense poder contenir li va preguntar: ¿En amagatall?  I, com és això? 

És un joc, va explicar la Bogeria , en el qual jo em tapo la cara i començo a comptar des d'un fins a un milió i quan jo hagi acabat de comptar, el primer de vosaltres que jo trobi ocupés el meu lloc per continuar el joc.

El Entusiasme va ballar entusiasmat secundat per la Eufòria. La Alegria va donar tants salts que va acabar convencent  Dubte , I fins i tot a la Apatia ,  a la qual mai li interessava fer res. 
Però no tots volien participar.  La Veritat  va preferir no amagar-se ... ¿per a què?  si al final sempre la trobaven.
 I la  Supèrbia  va opinar que era un joc molt ximple (en realitat el que li molestava era que la idea no hagués estat d'ella) ... i la Covardia va preferir no arriscar-se. 
Un, dos, tres... va començar a comptar la Bogeria.  
La primera en amagar-ser la Pereza , Com sempre tan mandrosa es va deixar caure després de la primera pedra del camí. La Fe va pujar al cel i  l'Enveja es va amagar després de l'ombra del Triomf, que amb el seu propi esforç havia aconseguit pujar a la copa de l'arbre més alt. 
La Generositat  gairebé no va aconseguir a amagar-se, cada lloc que trobava li semblava meravellós per a algun dels seus amics ... que si un llac cristal·lí per la Belleza...,  que si una dividida en un arbre perfecte per la Timidesa ... que si el vol d'una papallona el millor per la Voluptuosidad... que  si una ràfega de vent magnífic per la Llibertat ... Així  va acabar per arraulir en un raig de sol. 
El Egoisme, en canvi va trobar un lloc molt bo des del principi: airejat, còmode ... però només per a ell. La Mentida es va amagar al fons dels oceans (mentida, es va amagar darrera de l'arc de Sant Martí).  La Passió i el Desig en el centre dels volcans.  L'Oblit ... es va oblidar on es va amagar l'Oblit, però això no és el més important. La Bogeria  comptava ja 999.999 ... i l'Amor no havia encara trobat lloc per amagar-se entre les seves flors. 
Un milió va comptar  la Bogeria i va començar a buscar. La primera a trobar va ser la Pereza...  a només tres passos darrere d'unes pedres. Després es va escoltar la Fe  discutint amb Déu sobre Teologia i a la  Passió y  i el Desig els va sentir vibrar en els volcans.
Al moment menys pensat va trobar a  l'Enveja  i clar, va poder deduir on estava el Triomf. A l'Egoisme no va tenir ni que buscar-lo, ell sol va sortir disparat del seu amagatall, que havia resultat ser un niu de vespes.
De tant caminar va sentir sed ia l'acostar-se al llac va descobrir a la Bellesa , I amb el  Dubte va resultar més fàcil encara, ja que la va trobar asseguda en una tanca sense decidir encara on amagar-se. 
Així va anar trobant a tots.  A l'Talent entre l'herba fresca ... A  l'Angoixa en una fosca cova... a  la Mentida , Darrere de l'arc de Sant Martí, (mentida ... al fons del mar).
Fins l'Oblit ... ja s'havia oblidat que estava jugant a fet i amagar.
Però... només l'Amor ... no apareixia per cap lloc.  La Bogeria va buscar darrera de cada arbre, sota cada rierol del planeta, en el cim de les muntanyes, i quan estava per donar-se per vençuda, va albirar un roser i va pensar: L'Amor sempre tan cursi, segur es va amagar entre les roses ... va agafar una forquilla i va començar a moure les branques... quan de sobte un dolorós crit es va escoltar ... Les espines havien ferit els ulls de l'Amor,  la Bogeria no sabia què fer per disculpar-se: va plorar ... va pregar ... va demanar perdó i fins prometre ser el seu pigall. 

Des de llavors, des que per primer cop es va jugar a la Terra a fet i amagar, l'Amor és cec... i  la Bogeria  sempre l'acompanya. 

Conte de Mario Benedetti

dimecres, 2 de desembre del 2015

Empatia

Concepte d´empatia

http://www.pasadenaisd.org/redbluff/default.htm
Del grec "empatheia", la paraula empatia significa posar-se al lloc de l'altre, vivenciar els seus estats emocionals, comprendre la seva situació, alegrar-se amb els seus avenços, i alegries i sofriments acompanyar-lo cuarto els seus, penes i debilitats. 

Es una capacitat humana que fa al Progrés moral de l'especie, ja que evita la discriminació, la humiliació i agressió d'uns cap a altres, la supèrbia, l'aprofitament de l'esforç aliè, etcétera. 

Per poder ser solidari, cooperatiu, o simplement bon amic, es requereix d'aquesta capacitat, que no vol dir relegar els propis sentimientos, sinó a més del que ens passa nosaltres , poder visualitzar el que els altres senten i desitgen, podent estendre no només a les persones sinó a tot Ésser vivent. Qui maltracta un animales no te també d'empatia. 

És cert que naturalment les persones tenim més o menys capacitat d'empatia, però és susceptibles d'aprendre; només cal resignar al nostre egoisme i ambicions personales, per apreciar també les necessitats alienes. 

Quan un profesor dóna una classe, i es pregunt si els seus alumnes s'estan avorrint, si estan comprenent, si se senten agust; quan artista tracta de commoure al seu publico; quan un metge dóna una paraula d'alè al seu pacient, a mes d´una recepta  s'està practicant l'empatia. 

Aquesta capacitat, és considerada una forma d'Intel·ligència profesor pel i psicòleg Howard Gardner, que dins de les Múltiples Inteligencias que reconeix, crida a aquesta Intel·ligència interpersonal, necessaria per a la interacción efectiva sociales i harmoniosa, en un marc de respecte i Cooperació, por progressar individualment però amb els altres, i no per sobre els altres.

De Conceptos.com Copyright © 2015. Privacitat